kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Tradycyjny śledzik z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Baz trudu możemy dołożyć na wigilijnym stole jeszcze jedno proste a pyszne danie.

Tradycyjny śledzik z cebulką

Składniki:

Tradycyjny śledzik z cebulką

podstawowe

  • 400g filetów śledziowych a`la matias
  • 2 cebule białe
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny
  • cytryna lub ocet spirytusowy do skropienia

 

  • mleko do wymoczenia śledziowe

Sposób przygotowania:

Tradycyjny śledzik z cebulką
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić i odczekać aż zmięknie, dodać do śledzi razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Doprawić solą i czarnym pieprzem.

Przełożyć do słoika i zalać olejem, tak aby przykrywał śledzie. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.