Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Truskawkowa salsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Salsa z truskawek z dodatkiem czerwonej cebuli.

Truskawkowa salsa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowa salsa

 

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 20 dkg świeżych truskawek
  • odrobina soli do smaku

Sposób przygotowania:

Truskawkowa salsa
Z oleju, octu, cukru i musztardy ukręcić gładki sos. Cebulę pokroić w kostkę. Najlepiej, żeby kosteczka była jak najdrobniejsza. Dodać ją do sosu, wymieszać i na chwilę odłożyć. W tym czasie umyć i odszypułkować truskawki. Następnie pokroić je w kostkę (większą od cebuli). Truskawki wymieszać bardzo delikatnie z sosem z cebulą i doprawić do smaku odrobiną soli. Podawać np. jako dodatek do mięs.
Truskawkowa salsa
Pokrojona w jak najmniejszą kostkę cebula.
Truskawkowa salsa
Sos ukręcony z oleju cukru musztardy i octu.
Truskawkowa salsa
Cebula pokrojona w kostkę wymieszana z sosem.
Truskawkowa salsa
Umyte i odszypułkowane truskawki pokrojone w kostkę.