2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Truskawkowe babeczki po francusku

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pomysłowo i szybko gdy niespodziewani goscie zawitają na niedzielną kawę ...mniam!

Truskawkowe babeczki po francusku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Truskawkowe babeczki po francusku

 

  • Składniki na 12 babeczek:
  • 275 g ciasta francuskiego nie mrożonego
  • 400 g truskawek świeżych
  • 3 łyżki cukru brązowego trzcinowego
  • Kruszonka:
  • 7 łyzek mąki pszennej
  • 4,5 łyżki masła lub dobrej margaryny
  • 4 łyzki cukru kryształu
  • Dodatkowo:
  • Forma do muffinek
  • papilotki papierowe 12 sztuk

Sposób przygotowania:

Truskawkowe babeczki po francusku
Ciasto francuskie świeże rozwijamy i kroimy na 12 równych kawałków.Papierowe papilotki wkładamy do formy i ciastem wylepiamy a'la koszyczki,truskawki myjemy ,zdejmujemy szypułki osuszamy na sicie,kroimy na małe cząstki ukłądamy w foremkach na cieście i posypujemy cukrem trzcinowym każdą babeczkę.



Kruszonka: Mąkę pszenną wsypać do miseczki ,dodać cukier kryształ oraz masło palcami rozgniatamy aby skąłdniki sie połączyły i sypiemy na wierzch babeczek.piekarnik rozgrzewamy do 200* i pieczemy około 15 -20 minut.Pycha!
Truskawkowe babeczki po francusku
z ciasta francuskiego tniemy 12 kwadratów wylepiamy babeczki
Truskawkowe babeczki po francusku
na cieście ukłądamy pokrojone truskawki posypujemy cukrem trzcinowym
Truskawkowe babeczki po francusku
z maki cukru i masła robimy kruszonkę ...
Truskawkowe babeczki po francusku
gotową kruszonką przykrywamy babeczki i pieczemy