Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Truskawkowy tort bezowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lato to czas na truskawki. Truskawkowa beza aż rozpływa się w ustach, a do tego kusi pięknym kolorem.

Truskawkowy tort bezowy

Składniki:

Truskawkowy tort bezowy

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowy tort bezowy

Robimy bezę

Truskawkowy tort bezowy
Bezę wyciskamy na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.

Jajka trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Beza ma być lśniąca Dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy ubite białka tak, aby brzegi były wyższe.
Wstawiamy bezę do piekarnika, po 5 minutach zmieniamy temperaturę na 120 st.C. pieczemy bezę 1,5 godziny.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, trzymamy bezę jeszcze ok. 2 godzin.

Robimy krem

Truskawkowy tort bezowy
Bezę wypełniamy kremem z bitej śmietany, mascarpone i truskawek

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, mascarpone. Miksujemy. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki, dodajemy do masy.

"Krater" w bezie wypełniamy kremem, krem rozsmarowujemy też na wierzchu i brzegach tortu.

Dekorujemy tort

Tort dekorujemy według uznania - u mnie dekoracja z truskawek i ozdób z masy cukrowej.