Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Turecka pasta śniadaniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta turecka pasta śniadaniowa jest fantastyczna, podkreśla smak i jest jedną z najbardziej lubianych i wysoko cenionym przysmaków w Turcji.

Turecka pasta śniadaniowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Turecka pasta śniadaniowa

 

  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • papierowa miska
  • przyprawa pul biber (do posypania)
  • oliwa z oliwek (do polania)
  • orzechy włoskie (posiekać / do posypania)

 

Sposób przygotowania:

Turecka pasta śniadaniowa
🔘 Z główki czosnku nożem odciąć wierzchołki ząbków, następnie czosnek posolić, polać oliwą z oliwek i zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową. Później bakłażan, papryki i czosnek ułożyć w papierowej misce w koszu frytkownicy beztłuszczowej i piec przez około 30 minut w 200°C /, do momentu, aż będzie można z warzyw zdjąć skórkę i głowkę czosnku wycisnąć.

🔘 Pikantna pasta: obrany ze skórki bakłażan, czerwoną i zółtą parykę, wrzucić do blendera, później wycisnąć głowkę czosnku, dodać natkę pietruszki, plasterki jalapeños, orzechy włoskie, sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować na gładką masę.

🔘 Pastę umieścić na większym płaskim talerzu, spryskać oliwą z oliwek, posypać przyprawą pul biber i pokrojonymi orzechami włoskimi.
Turecka pasta śniadaniowa
Następnie całość zmiksować na gładką, kremową pastę.
Turecka pasta śniadaniowa
Później do blendera wrzucić obrane ze skórki warzywa, wycisnąć czosnek i dodać pozostałe składniki.
Turecka pasta śniadaniowa
Z czosnku odciąć wierzchołki ząbków i zawinąć w papier do pieczenia i folię aluminiową - bakłażan, papryki i czosnek ułożyć w frytkownicy beztłuszczowej i upiec.