Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Tymbaliki z sałatką śledziową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosta w przygotowaniu sałatka, którą zachwyca nie tylko smakiem, ale również - podana w formie tymbalików - wyglądem!

Tymbaliki z sałatką śledziową

Składniki:

Tymbaliki z sałatką śledziową

 

  • 6 filetów śledziowych w oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • papryka konserwowa
  • cebula
  • 5 czarnych oliwek
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanej bazylii
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • pomidorki koktajlowe i bazylia do dekoracji
  • sól, pieprz i sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Tymbaliki z sałatką śledziową
1. Filety śledziowe osącz z oleju i pokrój w małą kostkę.

2. Ogórki, paprykę, cebulę i oliwki, również pokrój w drobną kostkę i połącz ze śledziami, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Skrop oliwą.

3. Podawaj w formie tymbalików: niewielkie porcje sałatki wkładaj do filiżanki, lekko ubijaj, odwracając naczynie do góry dnem układaj na talerzykach .

4. Powstałe w ten sposób tymbaliki dekoruj, np. cząstkami pomidora i listkami świeżych ziół.