iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Ucierane ciasto budyniowo-jabłkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i dosyć tanie w przygotowaniu ciasto, idealne na co dzień jak i przy niedzieli, można polać lukrem lub posypać tylko cukrem pudrem.

Ucierane ciasto budyniowo-jabłkowe

Składniki:

Ucierane ciasto budyniowo-jabłkowe

ciasto:

dodatkowo:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 6 łyżek cukru
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto budyniowo-jabłkowe
Margarynę utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie porcjami dodać do kremu cały czas ucierając na małych obrotach miksera.

Białka jajek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem.

Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Budyń wymieszać z cukrem i 1 szklanką mleka, pozostałe mleko zagotować i na gotujące się mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, mieszając ugotować gęsty budyń.

Formę do pieczenia najlepiej mniejszą bo ja miałam ( 33 cm na 22 cm) i była troszkę za duża wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 1/2 ciasta, następnie wyłożyć na ciasto jabłka i wylać gorący budyń, równo rozsmarować i na gorący budyń wylać pozostałe ciasto.

Piec w rozgrzanym do 175 st piekarniku około 50 minut po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.