Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Ucierane ciasto cappucino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam ciasta ucierane, za to, że są błyskawiczne w przygotowaniu i pyszne. Można je przygotować dla niespodziewanych gości.

Ucierane ciasto cappucino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ucierane ciasto cappucino

 

  • Ciasto:
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 jaja
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżeczek cappucino (u mnie waniliowe)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • Lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • Posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto cappucino

Ucieranie jajek z cukrem

Ucierane ciasto cappucino
Ucieranie jajek z cukrem na gładką masę bez grudek

Jajka utrzeć łyżką z cukrem.

Przygotowanie ciasta

Ucierane ciasto cappucino
Ucieranie składników ciasta na gładką masę

Dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie utrzeć łyżką na gładką masę. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 30 cm. Upiec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić.

Lukrowanie ciasta

Ucierane ciasto cappucino
Ciasto cappucino w trakcie lukrowania lukrem

Przygotować lukier: przesiany przez sitko cukier puder wymieszać dokładnie z gorącą wodą, ma powstać gęsta i gładka masa która z łatwością da rozprowadzić się po cieście (w razie potrzeby ostrożnie dolewamy po odrobince wody). Polać ciasto, poczekać aż lukier stężeje. Posypać posypką czekoladową. Smacznego!