Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Udka kurczaka z oliwkami i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowana potrawa z marynowanymi cześciami z kurczaka wpływa korzystnie na smak i jakość potrawy - warto wypróbować.

Udka kurczaka z oliwkami i cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka kurczaka z oliwkami i cytryną

 

  • 4 duże udka z kurczaka
  • tłuszcz do smażenia
  • 150 g. zielonych oliwek
  • 2 łyżeczki tymianku (mielony)

 

  • Marynata:
  • 1 cebula (zetrzeć na tarce o małych oczkach)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 25 g. imbiru (zetrzeć na tarce)
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki (posiekać)
  • 1/3 łyżeczki szafranu (mielony)
  • 2 łyżeczka soli morskiej
  • przyprawy: czarny pieprz (świeżo mielony)

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
► Udka z kurczaka podzielić ostrym nożem na 2 części ( udko + podudzie ), umyć i osuszyć.

► Marynata: cebulę, czosnek, imbir, natkę pietruszki, sok z cytryny, szafran, sól i pieprz, połączyć ze sobą i dobrze razem wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć części kurczaka i pod przykryciem odstawić na 120 minut do lodówki.

► W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy i obsmażyć części kurczaka. Później wlać resztę marynaty i dolać wody, aby mięso do połowy było zanurzone. Zagotować, następnie zredukować temperaturę i mięso gotować na małym ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu obracać.

► Następnie dodać oliwki ( przekroić na pół ), połowę tymianku i jeszcze przez 20 minut gotować, na sam koniec posypać pozostałym tymiankiem i od razu gorące podawać.
Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
Następnie dodać połowę tymianku i gotować przez 20 minut, później posypać pozostałym tymiankiem, gotowe.
Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
Później wlać resztę marynaty, dolać wody i od czasu do czasu obracać - następnie dodać oliwki ( przekrojone na pół ).
Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła z 1 łyżką oliwy i obsmażyć części kurczaka.
Udka kurczaka z oliwkami i cytryną
Udka z kurczaka podzielić ostrym nożem na 2 części ( udko + podudzie ), umyć i osuszyć.