Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Udka miodowo-rozmarynowe -duszone

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pokochałam świeży rozmaryn .Szczególnie pasuje mi zestawienie smaku rozmarynu i miodu .

Udka miodowo-rozmarynowe -duszone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka miodowo-rozmarynowe -duszone

 

  • 2 ćwiartki kurczaka ( udka )
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)

 

Sposób przygotowania:

Udka miodowo-rozmarynowe -duszone
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju , pieprzu, papryki mielonej , miodu , szczypty soli i curry. Udka przekroić dzieląc na pałeczki i górne części. Natrzeć mięso kurczaka ( wcierając część marynaty pod skórę). Zostawić w lodówce przez kilka godzin . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na rumiano , dołożyć masło i skropić kilkoma łyżkami wody . Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Podlać bulionem. Dołożyć rozmaryn. Dusić do miękkości kurczaka. Sos powinien odparować o połowę. Wyjąć mięso na talerzyk. Sos przecedzić i doprawić do smaku.
Udka miodowo-rozmarynowe -duszone
Miodowa marynata do kurczaka z olejem i przyprawami
Udka miodowo-rozmarynowe -duszone
Udka natarte marynatą zostawiamy w chłodzie na minimum 30 minut
Udka miodowo-rozmarynowe -duszone
Wyjęte z marynaty udka obsmażyć na rumiano na oleju
Udka miodowo-rozmarynowe -duszone
Przełożone wraz z tłuszczem ze smażenia do garnka udka podlać bulionem i dusić