Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pyszne soczyste udka z kurczaka o aromacie mandarynki z tymiankiem proste, pyszne i bardzo aromatyczne danie gotowe w ciągu 30 minut :)

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 mandarynki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej
Udka myjemy, osuszamy. Każde udko oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy do salaterki i wcieramy w niego pokruszony tymianek, wszystko skrapiamy sokiem wyciśniętym z mandarynek. Tak przygotowane mięso marynujemy minimum 1 godzinę.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej. Kiedy tłuszcza się połączą i dobrze rozgrzeją kładziemy skórą do dołu zamarynowanego kurczaka (marynatę zachowujemy ) i smażymy go około 4 -6 minut, tak aby skóra była złota i mocno chrupiąca.

Kiedy skóra się zarumieni kurczaka przekręcamy na drugą stronę a na patelnie wlewamy sok z marynaty i białe wytrawne wino. Patelnie przykrywamy i udka dusimy około 15-20 minut.

Po tym czasie na patelnie dodajemy odrobinę miodu i odparowujemy sos do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Udka z kurczak serwujemy wraz z powstały z sosem z ziemniakami lub kaszą jaglaną, smacznego ; )  


Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej
Udka marynujemy w soli, pieprzu, tymianku i soku manarynkowym
Udka z kurczaka w marynacie mandarynkowej
Zamarynowane udka smażymy na złoty kolor na patelni