aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Udźce faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wymyśliłam bardzo fajny sposób na wykorzystanie mięsa z obiadu i tak oto powstały udźce faszerowane pieczarkami z dodatkiem ciągnącego się żółtego sera. Podałam je odwrócone lekko zrumienioną skórką do góry.

Udźce faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udźce faszerowane pieczarkami

 

  • 4 udźce z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 4 plastry żółtego sera
  • przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Udźce faszerowane pieczarkami
Ugotowane i miękkie udźce wyjmujemy z rosołu i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie wykrawamy z nich kości. W miejsce gdzie mamy wgłębienie po kościach układamy pokrojone w plasterki pieczarki (ja miałam mrożone).

Całość obficie posypujemy przyprawą do kurczaka. Dno naczynia do zapiekania smarujemy olejem i układamy faszerowane mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 10 minut.

Następnie na każdym mięsie układamy po plasterku żółtego sera i ponownie wstawiamy naczynie do piekarnika na 5 minut.

Tak przygotowane mięso podajemy jako dodatek do drugiego dania, koniecznie fajnie chrupiącą skórką do góry.
 
Udźce faszerowane pieczarkami
Z ugotowanego i ostygniętego mięsa wykrawamy kości.
Udźce faszerowane pieczarkami
W zagłębienie po kościach wkładamy pokrojone pieczarki.
Udźce faszerowane pieczarkami
Całość obficie posypujemy przyprawą do kurczaka.
Udźce faszerowane pieczarkami
Na 5 minut przed końcem pieczenia na mięsie układamy plasterki sera.
Udźce faszerowane pieczarkami
Tak przygotowane mięso podajemy jako dodatek do drugiego dania, koniecznie fajnie chrupiącą skórką do góry.