lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Uszka z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lubię sama robić uszka z kapustą i grzybami, przynajmniej wiem co trafia do środka. W dodatku robię takiej wielkości co lubi moja rodzina.

Uszka z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Uszka z kapustą i grzybami

Składniki na farsz:

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 1.1/2 szklanki
  • ciepła woda ( tak aby można było palec zanurzyć)
  • olej 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Uszka z kapustą i grzybami

Wykonanie farszu:

Kapustę wymaczamy i kroimy drobno, wkładamy do garnka.

Zalewamy wodą, dodajemy grzyby wymoczone we wrzątku usmażone z cebulką na smalcu i pokrojone drobniutko, wrzucamy ziele i listek laurowy.

Doprawiamy solą,pieprze oraz przecierem pomidorowym. Gotujemy godzinkę lub więcej tak aby kapusta zmiękła.

Wykonanie ciasta na uszka:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny.

Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.

Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy.

Układamy na desce do krojenia i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Uszka z kapustą i grzybami
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną.
Uszka z kapustą i grzybami
Do mocno ciepłej wody wlewamy 1 łyżkę oleju.
Uszka z kapustą i grzybami
Wlewamy wodę z olejem i wyrabiamy ciasto. Leżakuje sobie z pół godziny.
Uszka z kapustą i grzybami
Wałkujemy cienko ciasto na stolnicy silikonowej i kroimy na kwadraty.
Uszka z kapustą i grzybami
Na każdy kwadrat kładziemy łyżeczką farsz i składamy go w trójkąt na palec i sklejamy.

Tagi:

kapusta grzyby