Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Walentynkowe mini-szarlotki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niby zwykła szarlotka, ale podana w formie małych serc smakuje zupełnie inaczej :) taki deser warto podać ukochanej osobie nie tylko w Walentynki.

Walentynkowe mini-szarlotki

Składniki:

Walentynkowe mini-szarlotki

Na kruche ciasto:

Farsz jabłkowy:

 

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Walentynkowe mini-szarlotki

Przygotowanie ciasta kruchego

Walentynkowe mini-szarlotki
Pierwsze 6 serc z ciasta kruchego podpiekamy 15 minut

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, cukier puder i jajko. Masło siekamy zimnym nożem wraz z innymi składnikami. Następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremki wycinamy 12 serc. 6 z nich odkładamy na bok, pozostałe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy i pieczemy 15-20 minut w 180 st. C.

Przygotowanie jabłek

Walentynkowe mini-szarlotki
Jabłka starte na tarce podsmażamy na maśle

Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce, podsmażamy na maśle. Dodajemy cukier i cynamon. Podgrzewamy do odparowania płynu.

ETAP 3:

Walentynkowe mini-szarlotki
Na podpieczone kruche serca wykładamy jabłka

Na podpieczone serca z ciasta kruchego wykładamy farsz jabłkowy.

ETAP 4:

Walentynkowe mini-szarlotki
Ciastka z farszem jabłkowym przykrywamy pozostałymi sercami z ciasta

Ciastka z farszem z jabłek przykrywamy pozostałymi sercami z ciasta. Szarlotki pieczemy ok. 50 minut w 180 st.C.
Przed podaniem ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

deser ciastko