gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Smaczne małe drożdżóweczki z nutą waniliową i chrupiącą kruszonką. Polecam ciepłe do szklanki zimnego.

Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką

Składniki:

Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką

 

Kruszonka

Sposób przygotowania:

Waniliowe bułeczki drożdżowe z kruszonką
Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejce.  Mąkę przesiewamy.

Dodajemy do mąki zaczyn drożdżowy, jajka olej i cukier waniliowy, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na 1,5 godziny.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą.

Nastepnie z ciasta formujemy kuleczki wielkości mandarynki. Wykładamy na natłuszczoną i posypaną maką blaszkę piekarnikową.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego