SUPERPRZEPIS

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna Więcej zdjęć (2)

Warstwowa zapiekanka z mięsem ziemniakami i warzywami pod pierzynką ze śmietany i sera to obiad z fantazją-ciepły posiłek warto czasem przyrządzić inaczej niż zwykle, w jednym naczyniu-dość że szybko to z pewnością będzie to miła odmiana dla rodziny!

Składniki:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna

 

Zalewa śmietanowo-serowa:

Sposób przygotowania:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna

ETAP 1:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna
Paprykę podduszamy z cebulą dodajemy mięso

Ziemniaki skrobiemy, płuczemy gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zimne kroimy na grubsze plastry. Paprykę i cebulę obieramy kroimy w kostkę szklimy na oleju, w trakcie dodajemy mięso mielone , smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić solą i pieprzem do smaku.

ETAP 2:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna
w naczyniu układamy warstwowo składniki aż do skończenia

W natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków oraz cukinii, posypujemy przyprawami,

ETAP 3:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna
na warzywa wykładamy całą masę mięsną wygładzamy łyzką

wykładamy całą masę mięsną, znów przykrywamy plastrami cukinii i ziemniaków.

Zalewa śmietanowa:

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna
zalewamy zalewą śmietanową i pieczemy.

Śmietanę rozprowadzamy z majonezem, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy polewamy wierzch zapiekanki.
Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp 180*c.
Serwujemy gorącą.