wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Warzywa w mleczku kokosowym z curry

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne danie, zamiast zwykłych warzyw czy ziemniaków.....

Warzywa w mleczku kokosowym z curry

Składniki:

Warzywa w mleczku kokosowym z curry

 

 

  • 1 łyżeczka chilli pieprz Cayenne,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki curry,
  • olej do smażenia,

 

  • 400 ml mleczko kokosowe,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Warzywa w mleczku kokosowym z curry
Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki (dość grube), marchew w krążki, kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, fasolkę kroimy na 3-4 cm kawałki.



Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki, miksujemy razem z imbirem, papryką w proszku, chilli i curry na gładką masę, smażymy na łyżce oleju ok 5 minut.



Do dużego garnka wrzucamy warzywa, usmażoną pastę z cebuli, dokładnie mieszamy, by pasta pokryła wszystkie warzywa. Zalewamy garnek mleczkiem kokosowym i gotujemy na małym ogniu ok 40 minut, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie, na samym końcu doprawiamy, solą, pieprzem.



Smacznego!!!!!!