Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Warzywa z kiełbasą i serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

mąż i syn zjadają różyczki a ja, głąb, głąba :-)

Warzywa z kiełbasą i serem

Składniki:

Warzywa z kiełbasą i serem

 

  • 1 łodyga brokuła, może być z listkami,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 15 dkg chudej kiełbasy czosnkowej,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2-4 garści startego sera Mozarella,
  • do smaku: cukier, lubczyk, sól, pieprz mielony, natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z kiełbasą i serem
Kiedyś łodygi brokuła wyrzucałam, teraz zużywam je do zup i szybkich dań - wystarczy je obrać a środek jest bardzo smaczny. Marchewkę, cebulę i czosnek obrać, marchew pokroić w kosteczkę, cebulę i czosnek posiekać. Łodygę brokuła przyciąć i ew. obrać ze zdrewniałej wierzchniej części, pokroić w dużą kostkę. Kiełbasę, jeśli się da, obrać z osłonki, pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, wrzucić kiełbasę, zrumienić. Jeśli jest bardzo chuda to można dodać 1 łyżeczkę oleju. Kiedy się podsmaży dodać cebulę i czosnek, zeszklić, dodać marchewkę, podlać 2-4 łyżkami wody, poddusić chwilkę, dodać kawałki łodygi, oprószyć szczyptą cukru, pieprzu, lubczyku suszonego oraz niewielką ilością soli, poddusić aż zmięknie, ale będzie jędrna. Ew. doprawić jeszcze solą i pieprzem. Wyłożyć porcje na talerz i od razu posypać serem, który ładnie zacznie się topić. Podawać z natką pietruszki jako samodzielne danie np. na kolację. Całe przygotowanie trwa ok. 20 min..

Tagi:

sery ser kielbasa