haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Warzywne muffinki z serem feta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wytrawne i oryginalne, trochę inne muffiny. Lekko kwaskowe, dzięki fecie, lekko pikantne dzięki chili i o lekkiej konsystencji dzięki ubitym puszystym białkom. I co nie bez znaczenia - niskokaloryczne!

Warzywne muffinki z serem feta Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Warzywne muffinki z serem feta

 

  • 6 jaj (6 białek i tylko dwa żółtka)
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili medium
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 100 g sera feta
  • 100 g komosy ryżowej (ja użyłam mieszanki brązowego ryżu z komosą)
  • łyżeczki): pieprzu, papryki w proszku, curry medium, czosnku granulowanego, kminu rzymskiego (Może być zwykły), soli.

Sposób przygotowania:

Warzywne muffinki z serem feta
1. Kaszę i komosę ryżową ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Chili, cebulę i paprykę pokroiłam w możliwie jak najmniejszą kostkę.

3. Ser feta rozdrobniłam (można pokruszyć lub pokroić drobno)

4. Odmierzyłam przyprawy.

5. Do misy miksera wrzuciłam białka, dodałam szczyptę soli ubiłam na sztywno. Dodałam żółtka.

6. Zdjęłam misę z miksera i delikatnie wymieszałam łyżką masę jajeczną z ZIMNYM ryżem.

7. Dodałam ser, warzywa i przyprawy i znów delikatnie wymieszałam.

8. W otwory do muffinek włożyłam papierowe foremki i wypełniłam je po brzegi ciastem (mi wyszło 10 muffinek)

9. Piekłam 35minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pod koniec sprawdzałam czy maja zloty kolor)

10. Dobrze smakują z ketchupem, majonezem lub sosem czosnkowym.
Warzywne muffinki z serem feta
Można je podawać z różnymi dipami, np z sosem czosnkowym.
Warzywne muffinki z serem feta
Białka ubijamy a sztywno i na końcu dodajemy żółtka.
Warzywne muffinki z serem feta
Do masy jajecznej dodajemy warzywa i ser.
Warzywne muffinki z serem feta
Przyprawy odmierzamy i również dodajemy do ciasta.
Warzywne muffinki z serem feta
Ciastem wypełniamy foremki i pieczemy 35minut.