gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1317]

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowaną wątróbkę w sosie koperkowym z makaronem podaję jako danie na obiad. Polecam - smaczne.

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem

Składniki:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem

 

  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 300-400 gram wątróbki drobiowej
  • sól
  • pieprz
  • pikantna przyprawa do kurczaka
  • 3 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem

ETAP 1:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy mieszając.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy przez chwilę na głębszej patelni (na oliwie)

ETAP 2:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem
Do podsmażonej cebuli dodajemy wątróbkę.

Wątróbkę płuczemy i większe kawałki kroimy na mniejsze. Dodajemy do cebuli i przyprawiamy solę, pieprzem i pikantną przyprawą do kurczaka. Smażymy mieszając co jakiś czas.

ETAP 3:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem
Wodę wlewamy do wątróbki i dodajemy kostkę rosołową.

Do podsmażonej wątróbki wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy posiekany koperek i przez chwilę gotujemy.

ETAP 4:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem
Bulion z wątróbką zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.

Wątróbkę zagęszczamy mąką wymieszaną w mleku. Mieszając doprowadzamy do wrzenia.

ETAP 5:

Wątróbka w sosie koperkowym z makaronem
Ugotowany makaron przelewamy zimnąa wodą i odcedzamy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy.