eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1480]

Wątróbkowe szaszłyki Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne danie z grilla,na ucztę w plenerze.

Wątróbkowe szaszłyki Eli

Składniki:

Wątróbkowe szaszłyki Eli

 

  • Na 1 szaszłyk:
  • 5 kawałków wątróbki z kurczaka
  • 4 kawałki jabłka
  • 4 kawałki cebuli
  • Składniki pomnożyć przez ilość osób.
  • patyki do szaszłyków
  • tacki aluminiowe do smażenia

 

  • Marynata:
  • olej,czosnek granulowany,pieprz,majeranek

 

Sposób przygotowania:

Wątróbkowe szaszłyki Eli
Wątróbkę umyć,usunąć tłuszcz,błonę i osuszyć ręcznikiem kuchennym.Jabłka i cebulę pokroić w kawałki podobne wielkością do watróbki.Patyki do szaszłyków namoczyć w wodzie.Na patyki nadziewać wątróbkę,jabłko,cebulę i tak dalej.Na końcu nadziać piątą wątróbkę.Schłodzić w lodówce.

Składniki marynaty połączyć.

Szaszłyki układać na posmarowanych olejem tackach.Posmarować szaszłyki marynatą.Piec na grillu,obracając i smarując co jakiś czas pozostałą marynatą.Czas pieczenia zależy od gustu(jedni wolą wysmażoną wątróbkę,inni lekko krwistą).Po zdjęciu z grilla,szaszłyki posolić.Smacznego!