Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka smakują przepysznie, a podczas pieczenia - bananowy zapach roznosi się po całej kuchni. Są delikatnie chrupiące z zewnątrz i posiadają mięciutkie wnętrze, które idealnie komponuje się z dodatkiem kremu czekoladowego.

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki

Składniki:

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki

Około 50 sztuk - w zależności od wielkości:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 banan (dojrzały)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Opcjonalnie:

  • cukier puder do posypania
  • polewa czekoladowa/krem czekoladowy

Sposób przygotowania:

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki

Masa:

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki
Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nieklejące się do dłoni.

Banana rozdusić i połączyć z resztą składników.

Całość wyrobić na jednolite ciasto.

Formowanie:

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki
Ciasteczka można formować na dwa sposoby.

Ciasteczka można formować na dwa sposoby.

Pierwszy:
Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy z nich pokroić na odcinki o grubości 1 cm.

Drugi:
Z ciasta uformować kulki o wielkości sporego orzecha włoskiego.

Pieczenie:

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki
U mnie znikały z kremem czekoladowo-orzechowym.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Tagi:

ciasteczka