mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 912]

Książka Kucharska: Sprawdzone przepisy na leczo

Wegańskie leczo z bakłażanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekkie, zdrowe leczo nie tylko dla wegetarian :-)

Wegańskie leczo z bakłażanem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie leczo z bakłażanem

 

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule czerwone
  • 1 opakowanie kotletów sojowych
  • 3 gałązki pietruszki zielonej
  • Bazylia świeża
  • 250 ml przecieru pomidorowego domowego
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka warzywka
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie leczo z bakłażanem
Bakłażan, cukinie myję dokładnie i kroję w kostkę. Kotleciki sojowe zalewam litrem gotującej wody, dodaję warzywko i ostawiam na 15 minut aż napęcznieją. Po tym czasie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Na patelni na oleju podsmażam cebulkę pokrojoną w piórka, dodaje cukinie, bakłażan i duszę chwilę. Dodaję paprykę czerwoną pokrojoną, kotleciki sojowe. Na końcu dolewam przecier pomidorowy, dodaję sól, pieprz, paprykę ostrą, pokrojoną pietruszkę. Dekoruję bazylią świeżą.
Wegańskie leczo z bakłażanem
Cukinie bakłażan papryka cebula czerwona
Wegańskie leczo z bakłażanem
Pokrojone w kostkę cukinia bakłażan cebula