Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Wegańskie sushi na bogato

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne sushi dla wegan i nie tylko

Wegańskie sushi na bogato Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wegańskie sushi na bogato

 

  • 1 szklanka ryżu do sushi
  • 4-5 płatów wodorostów nori
  • 1 średnia marchewka
  • 2 garści różnych sałat
  • ½ żółtej papryki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 średni ogórek
  • 2-3 łyżki octu ryżowego
  • Sól
  • wasabi

 

Sposób przygotowania:

Wegańskie sushi na bogato
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk, ogórka, awokado oraz porozrywanej na mniejsze kawałki sałaty. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.
Wegańskie sushi na bogato
Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając.
Wegańskie sushi na bogato
Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk, ogórka, awokado oraz sałatę.