sypersylwiax

sypersylwiax

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Wegetariańska zupa z ciecierzycy - light

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa jest wegetariańska, ale również dietetyczna. Cała ma 979kcal, a wychodzi 8 porcji (1 porcja 123kcal) i oczywiście jest pyszna :)

Wegetariańska zupa z ciecierzycy - light

Składniki:

Wegetariańska zupa z ciecierzycy - light

 

  • Składniki na 8 porcji:

 

  • ciecierzyca - 200g - 640kcal
  • makaron 0,5 szkl - 50g - 168kcal
  • wywar z włoszczyzny
  • marchew - 100g - 41kcal
  • mąka pszenna 1/4 szkl - 33g - 115kcal
  • przyprawy
  • natka pietruszki
  • cebula mała - ok 50g - 15kcal
  • woda - 3 litry

Sposób przygotowania:

Wegetariańska zupa z ciecierzycy - light
1. Ciecierzycę namaczać 12 godzin w 600ml wody. 2. Po upływie tego czasu gotować ciecierzycę w tej samej osolonej wodzie około 45-60min 3. Resztę wody wlać do dużego garnka zagotować i wrzucić włoszczyznę, gotować aż do miękkości. W między czasie utrzeć marchewkę i wrzucić do garnka. 4. Cebulę poszatkować i usmażyć na patelni teflonowej. Dodać do garnka z warzywami. 5. Ugotowaną ciecierzycę zmielić (np. w robocie kuchennym) na w miarę gładką masę i wrzucić do garnka z wywarem warzywnym. 5. Dodać przyprawy wg własnych upodobać (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki i inne). 6. Mąkę rozmieszać z połową szklanki wody tak by nie było grudek i wlać do zupy. 7. Makaron ugotować w osolonej wodzie. 8. Zupę gotować jeszcze z 10-20 min. 9. Zdjąć z ognia dodać ugotowany makaron. Zupa jest gotowa do spożycia, smacznego!