monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Argentyńskie pierożki z polską nutką-zaparzane ciasto. Pierożki są chrupiące i sycące. Zapraszam serdecznie na mix kulinarny.

Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście

 

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzątku
  • ½ łyżeczki soli
  • Farsz:
  • ½ opakowania zupy prezydenckiej
  • ½ opakowania warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami
  • ¼ papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól,pieprz
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście
Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej. Wymieszać. Wlać wrzątek i ponownie wymieszać. Zostawić aż ciasto wystygnie . Wbić jajko i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Odłożyć na 20-30 minut ,żeby ciasto odpoczęło. Farsz: Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek i papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnie. Lekko przesmażyć. Dodać mrożone warzywa. Wymieszać i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie ale zbyt „mokre” podkręcić troszkę ogień i zredukować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić. Wykonanie: Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką lub pierścieniem wykroić kółka i nałożyć po dużej łyżce farszu. Zlepić pieroga. Olej dobrze rozgrzać i partiami smażyć pierogi. Smażyć aż będą rumiane. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście
do mąki dodać olej i wymieszać łyżką
Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście
do podsmażonej papryczki chili wrzucić warzywa
Wegetariańskie empanadas na zaparzonym cieście
na ciasto nałożyć farsz i zlepić pierogi