Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2745]

Wegetariańskie krokiety

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Krokiety z pieczarkami i kaszą to pyszny dodatek do czerwonego barszczu. Ciasto naleśnikowe przygotowałam z dodatkiem pure z dyni.

Wegetariańskie krokiety

Składniki:

Wegetariańskie krokiety

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie krokiety

ETAP 1:

Wegetariańskie krokiety
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na oleju.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, wsypać posiekane pieczarki, podsmażyć.

ETAP 2:

Wegetariańskie krokiety
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 3-4 minuty, osączyć, usunąć grube łodygi, posiekać. Połączyć z pieczarkami, dodać ugotowaną kaszę i startą na tarce marchew. Przyprawić do smaku, wymieszać.

ETAP 3:

Wegetariańskie krokiety
Do miski wlać mleko, olej, wodę, dodać sól i mus z dyni.

Mleko połączyć z wodą, olejem, solą i pure z dyni.

ETAP 4:

Wegetariańskie krokiety
Wszystkie składniki razem dokładnie zmiksować.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z płynnymi składnikami, zmiksować, pozostawić na pół godziny.

ETAP 5:

Wegetariańskie krokiety

Na rozgrzanej patelni usmażyć cienkie naleśniki. Na każdy włożyć porcję nadzienia, zawinąć boki i zwinąć w roladki.

ETAP 6:

Wegetariańskie krokiety

Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

ETAP 7:

Wegetariańskie krokiety

Na patelni z rozgrzanym olejem rumienić na złoty kolor.