Wiedeński sernik - zebra

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wiedeński sernik - zebra

Elegancki sernik, którym zachwycisz wszystkich gości! Choć może wydawać się pracochłonny, jego przygotowanie wcale nie jest trudne!

Składniki:

Wiedeński sernik - zebra

Kruche ciasto

Masa serowa

Sposób przygotowania:

Wiedeński sernik - zebra
1. Mąkę przesiać, dodać kawałki masła, posiekać, rozkruszyć w palcach. Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.

2. Dno tortownicy (o średnicy 21–22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno formy. Ponakłuwać widelcem, schłodzić. Piec ok. 20 min w 200°C, ostudzić. Boki tortownicy posmarować masłem, wyłożyć paskiem papieru do pieczenia.

3. Twaróg zmiksować z cukrem, wanilią oraz przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dalej miksując do masy dodawać po jednym jajku. Masę serową podzielić na dwie równe części. Jedną zmiksować z przesianym kakao.

4. Na środek podpieczonego ciasta kłaść na przemian po 2 łyżki masy jasnej i ciemnej. Piec ok. 1,5 godz. w 160°C.