jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To wielkanocna propozycja pasztecików do czerwonego barszczu. Zamknięte w chrupiącym cieście jajko, biała kiełbasa i pieczarki doskonale ze sobą smakują.

Wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL,
  • 8 jajek przepiórczych,
  • Ok 250 gram pieczarek,
  • 1 biała kiełbasa parzona,
  • Jajko do smarowania,
  • Sezam do posypania,
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • Sól do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Wielkanocne paszteciki z ciasta francuskiego

ETAP 1

Wielkanocne paszteciki  z ciasta francuskiego
przysmażamy pieczarki

Pieczarki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju do miękkości. Pod koniec smażenia doprawiamy je do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowane studzimy.

ETAP 2

Wielkanocne paszteciki  z ciasta francuskiego
przysmażamy kiełbasę

Kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażmy na oleju.

ETAP 3

Wielkanocne paszteciki  z ciasta francuskiego
ugotowane jajka obieramy

Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy

ETAP 4

Wielkanocne paszteciki  z ciasta francuskiego
na ciasto francuskie nakładamy nadzienie

Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na 8 równych kwadratów.
Na środek każdego z kwadratów wykładamy porcje pieczarek, po 2-3 plasterki kiełbasy oraz jednym jajku. Całość oprószamy natką pietruszki.

ETAP 5

Wielkanocne paszteciki  z ciasta francuskiego
wierzch pasztecików smakujemy jajkiem

Po nałożeniu nadzienia formujemy koperty. Rogi ciasta zawijamy do góry i dokładnie je sklejamy.
Uformowane przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy go sezamem.
Tak przygotowane pakieciki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C do zrumienienia ciasta. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło.