Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne.

Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem

 

  • 1 jajko
  • 1 ogórek ( długi)
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki czarnego kawioru
  • 1/2 łyżeczki czerwonego kawioru
  • szczypta kurkumy
  • kilka gałązek koperku
  • gałązka natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Ugotować jajko na twardo. Przełożyć do zimnej wody by ostygło. Obrać ze skorupki.

Utrzeć jajko na puch z majonezem i szczyptą kurkumy ( chodzi o to by kurkuma nadała masie jednolity żółty kolor ).

Z umytego ogórka ściąć za pomocą obieraczki do ziemniaków 12 długich pasków ( najlepiej po obu stronach ogórka by nie były to paski środkowe z nadmiarem pestek).

Na 6 pasków ogórka kłaść z jednego końca pastę jajeczną i obwijać na około paskiem tworząc rolkę.

Potem zawijać na około drugi pasek ogórka.

Dekorować 3 rolki czarnym , a 3 czerwonym kawiorem i listkami kopru.



* Moja rada przygotować pastę i paski ogórka wcześniej. Trzymać w lodówce zakryte folią. Bezpośrednio przed podaniem paski ogórka osuszyć i przygotowywać rolki i od razu podawać ( jeśli będą za długo stały na stole to ogórek puści sok i rolki podejdą płynem co może brzydko wyglądać).
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Ugotować na twardo -ostudzić-obrać i rozetrzeć na pastę jajko
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Pastę jajeczną wymieszać z majonezem -szczyptą kurkumy i szczyptą soli
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
Z umytego ogórka ściąć obieraczką do ziemniaków 12 długich pasków
Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem
W paski ogórków zawijać porcję pasty jajecznej i dekorować kawiorem