rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Kapusta z fasolą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zwyczaju na taką kapustę nie znałam. Dowiedziałam się o niej dopiero przeprowadzając się do Męża. Przepis od Teściowej, ale najlepszą i tak robi Babcia :)

Kapusta z fasolą

Składniki:

Kapusta z fasolą

 

  • Dla ok 4 osób

 

  • 1/2 kg kiszonej kapusty (bez marchewki)
  • 300 g fasoli
  • 150 g wędzonej słoniny
  • 2 łyżki kminku
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Kapusta z fasolą

Fasola

Kapusta z fasolą
Fasolę namaczamy w zimnej wodzie przez całą noc

Fasolę zalewamy wodą i moczymy w niej przez całą noc, a następnie gotujemy w nowej lekko osolonej wodzie do miękkości, tak by większość wyparowała. Mieszamy by zapobiec przypaleniu.

Kapusta

Kapusta z fasolą
Kapustę gotujemy do miękkości razem z kminkiem i przyprawami

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, moczymy ją w wodzie a następnie dobrze odciskamy.

Zalewamy świeżą wodą, dodajemy przyprawy (razem z kminkiem). Gotujemy ok godzinę, a jeśli trzeba dolewamy odrobinę wody.

Przygotowanie

Kapusta z fasolą
Słoninkę topimy wraz z cebulką i przygotowujemy zasmażkę

Pokrojoną w kostkę słoninę topimy, przy końcu dodajemy posiekaną cebulkę. Gdy będzie miękka dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, którą przekładamy do gotującej się kapusty.

Doprawiamy solą i pieprzem, a na samym końcu dodajemy ugotowaną fasolę. Mieszamy i podajemy na ciepło z chlebem lub ziemniakami.

Tagi:

kapusta fasola