ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Wigilijne śledzie w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy cało rocznie zjeść, są bardzo zdrowe dla organizmu, smakują na Wigilię ale i też bez okazji.

Wigilijne śledzie w oleju

Składniki:

Wigilijne śledzie w oleju

 

  • śledzie "matiasy" większe 6 sztuk,
  • cebula biała 2 sztuki,
  • cukier - ile potrzeba,
  • pieprz mielony - ile potrzeba,
  • ocet winny czerwony - ile potrzeba,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Wigilijne śledzie w oleju
Filety śledziowe wymoczyć 3 razy po 40 minut w zimnej wodzie, za każdym razem wwylać i wlać świeżą zimną wodę, na koniec śledzie ręcznikiem papierowym osuszyć.

Filety pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w kosteczkę.

W słoikulitrowym układać porcję śledzi, cebuli, posypac mielonym pieprzem ciut cukrem, skropić octem winnym czerwonym, układać do wyczerpania składników.

Wlać olej rzepakowy, łyżką po wierzchu śledzie ubić delikatnie, słoik zakręcić, schować do lodówki najlepiej na 48 godzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki.