SUPERPRZEPIS

Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika

  • 9
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika Więcej zdjęć (17)

Pyszna, puszysta i bardzo wilgotna babka czekoladowa z piernikową nutą. Polana doskonała polewą z czekolady karmelowej. Idealny dodatek do kawy i herbaty. Wyśmienita nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika

 

  • Ciasto:

 

 

  • Polewa:

 

  • 150 g czekolady karmelowej
  • 6-7 łyżek mleka skondensowanego
  • posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Ciasto:

Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka z niewielką ilością soli ubijamy na sztywną pianę.

Do miękkiego masła lub margaryny dodajemy cukier szczyptę soli i ucieramy na puszysto. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku.

Do jednolitej masy partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Na końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.

Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14.  Pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasta ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.

Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Ostudzone ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolną posypką - u mnie chrupki w czekoladowej polewie.

Polewa:

Do rondelka, dodajemy mleko skondensowane oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.

Gotową polewą polewamy ciasto i od razu posypujemy posypką w przeciwnym razie dekoracje nie przykleją się tylko będą odskakiwać i trzeba będzie je dociskać.
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Miękkie masło lub margarynę oraz cukry dodajemy do miski
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Białka z niewielką ilością soli ubijamy na sztywną pianę
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrami
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Dodajemy przesiane sypkie składniki
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Dodajemy mleko skondensowane
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Miksujemy do połączenia składników
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Dodajemy czekoladę i mieszamy
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Dodajemy ubitą na sztywno pianę i dokładnie mieszamy
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Mieszamy do połączenia składników
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Ciasto przekładamy do formy
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Do rondelka dajemy mleko skondensowane i mleko skondensowane
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Na wolnym ogniu cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Polewą polewamy ciasto i posypujemy posypką
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Idealne ciasto nie tylko na świąteczny stół
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Idealnie wilgotna babka czekoladowo piernikowa