Sposób przygotowania:
Wilgotna babka czekoladowa z nutą piernika
Ciasto:
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka z niewielką ilością soli ubijamy na sztywną pianę.
Do miękkiego masła lub margaryny dodajemy cukier szczyptę soli i ucieramy na puszysto. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Do jednolitej masy partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Na końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14. Pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasta ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolną posypką - u mnie chrupki w czekoladowej polewie.
Polewa:
Do rondelka, dodajemy mleko skondensowane oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą polewamy ciasto i od razu posypujemy posypką w przeciwnym razie dekoracje nie przykleją się tylko będą odskakiwać i trzeba będzie je dociskać.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Białka z niewielką ilością soli ubijamy na sztywną pianę.
Do miękkiego masła lub margaryny dodajemy cukier szczyptę soli i ucieramy na puszysto. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku.
Do jednolitej masy partiami dodajemy przesiane sypkie składniki oraz mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą dodajemy pokrojoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Na końcu do ciasta przekładamy ubitą na sztywno pianę z białek. Całość ostrożnie wszystko ze sobą łączymy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 30/14. Pieczemy w temp. 180 st przez około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia ciasta ostrym nożem robimy na środku podłużne nacięcie na głębokości około 1 cm.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolną posypką - u mnie chrupki w czekoladowej polewie.
Polewa:
Do rondelka, dodajemy mleko skondensowane oraz połamaną czekoladę. Cały czas mieszając na małym ogniu doprowadzamy do rozpuszczenia i połączenia się składników.
Gotową polewą polewamy ciasto i od razu posypujemy posypką w przeciwnym razie dekoracje nie przykleją się tylko będą odskakiwać i trzeba będzie je dociskać.
BozenaMatuszczyk
misia5
Dziękuję :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Ja ostatnio też piekę po dwie :) Jedna to zdecydowanie za mało :)
Czekoladka 2
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że babka Ci smakowała :)
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
lukrowanepierniczki