ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wiosenna sałatka z jajkiem i zielonym ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna śniadaniowa sałatka. Łatwa w wykonaniu. Jajka o tej porze roku są najlepsze, a ogórek dodaje świeżości. Polecam.

Wiosenna sałatka z jajkiem i zielonym ogórkiem

Składniki:

Wiosenna sałatka z jajkiem i zielonym ogórkiem

 

 

  • dla dekoracji:
  • 5 cebul
  • gruby szczypior
  • 5 patyczków do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z jajkiem i zielonym ogórkiem

ETAP 1:

Ogórek obrać i pokroić w kostkę. Ugotować na twardo jajka, obrać i pokroić też w grubą kostkę. Szczypior też pokroić dość grubo. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki umieścić w salaterce. Wymieszać. Dodać majonez, jogurt, pieprz świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać i sałatka gotowa.

Dla ozdoby można zrobić ,,wiosenne kwiatki,, z cebuli i szczypioru. Z cebul wyjąć środki. Ponacinać tak, żeby imitowały kwiatki. W szczypior powkładać patyczki do szaszłyków. Cebulki ponabijać na ostre końce patyczków. ,,Kwiatki i łodyżki,, powciskać w sałatkę.

Miłej zabawy, smacznego.