Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Włoskie calzone z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Calzone to po prostu pizza w kształcie pieroga. Najlepsza jest ogrzewana kilka godzin po przyrządzeniu, bo wszystkie smaki harmonijnie się łączą w całość.

Włoskie calzone z mięsem mielonym

Składniki:

Włoskie calzone z mięsem mielonym

 

 

  • Do farszu:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3/4 czerwonej papryki
  • nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej
  • dużą cebulę
  • 20 dag sera tartego mozzarella
  • 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych
  • pieprz, sól
  • chilli, słodka papryka
  • zioła prowansalskie, czosnek granulowany

 

  • dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Włoskie calzone z mięsem mielonym
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku. Wszystkie składniki na ciasto połączyć i chwilę wyrabiać, po czym odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso i przyprawy i smażyć, dopóki mięso nie zmieni koloru. Odstawić do wystygnięcia. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Pokroić w talarki ogórki, kukurydzę osączyć z zalewy i wymieszać warzywa z mięsem i tartą mozzarellą. Ciasto podzielić na 6 równych części, każdą rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, tak by powstał okrąg. Na jednej połowie rozsmarować keczup, nałożyć farsz i przykryć drugą połową, tak by powstał pieróg. Gotowe pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Rozmącić żółtko i posmarować nim wierzch każdego pieroga, następnie posypać obficie ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec przez 25 minut.