izek

izek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Włoskie paluchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Włoskie paluchy (grissini) to chrupiące paluchy wykonane z ciasta drożdżowego. Świetnie smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Włoskie paluchy

Składniki:

Włoskie paluchy

 

  • Drożdże 30 gram
  • Woda ciepła 150 ml
  • Olej 2 łyżki
  • Mąka pszenna 500 gram
  • Jajko 1 szt.
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Dowolne przyprawy - do posypania
  • Odrobina mleka - do posmarowania paluchów

Sposób przygotowania:

Włoskie paluchy
Do miski wlewamy olej, ciepłą wodę oraz wsypujemy sól, cukier i rozkruszone drożdże. Wszystko mieszamy, aby składniki sypki się rozpuściły. Miskę przykrywamy i stawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do rozczyny wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Zarabiamy ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Po upływie tego czasu z ciasta formujemy wałeczki o długości ok. 20 cm. Smarujemy je mlekiem i obsypujemy ulubionymi przyprawami (np. makiem, sezamem, solą morską, zioła prowansalskimi, itp.). Paluchy rozkładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia (najlepiej w niewielkich odstępach, gdyż będą one rosły podczas pieczenia). Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.