cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Wołowina po burgundzku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Danie z kuchni francuskiej

Wołowina po burgundzku

Składniki:

Wołowina po burgundzku

 

  • Wołowina (np. z udźca) – 800 gramów
  • Wędzony boczek – 150 gramów
  • Cebula szalotka - 15 sztuk
  • Czosnek – 2 ząbki
  • KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z czerwonego wina – 2 opakowania
  • Liść laurowy – 3 sztuki
  • Świeży tymianek – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
  • Mix sałat – 500 gramów
  • Sos sałatkowy włoski KNORR – 1 opakowanie
  • Śliwki (suszone lub świeże) – 100 gramów
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Parmezan – 50 gramów

Sposób przygotowania:

Wołowina po burgundzku
1. Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm. 2. Szalotki obierz i przekrój na pół. 3. W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru. 4. Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek. 5. Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody. Całość gotuj jeszcze 20 minut. Sałatka: 1. Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody. 2. Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.