Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jedna z ciekawszych propozycji – wołowina ze smażonym zielonym ogórkiem, który smakuje zaskakująco, zresztą przekonajcie się sami.

Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli

 

  • 400 gram wołowiny (może być udziec )
  • 1 długi ogórek
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/5 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu

Sposób przygotowania:

Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli
Umytą i osuszoną wołowinę kroimy w cienkie paseczki. W miseczce łączymy ze sobą sos sojowy, cukier , olej sezamowy i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty na minimum 1 5minut wkładamy pokrojoną wołowinę.

Ogórka myjemy, kroimy na pół i za pomocą łyżeczki do herbaty usuwamy gniazda nasienne. Ogórka (ze skórką ) kroimy w pół plasterki, lekko solimy i odstawiamy na kwadrans. Ogórka odsączamy na ręczniku papierowym.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy ogórka 2-3 minuty. Przekładamy go na talerz. Na patelnie dolewamy jeszcze trochę oliwy i na mocnym ogniu smażymy na złoty kolor zamarynowaną wołowinę. Kiedy wołowina nabierze koloru dodajemy posiekaną papryczkę chilli i przesmażonego kurczaka- smażymy jeszcze około 5-8 minut. Wołowinę posypujemy ziarnami sezamu i serwujemy z ryżem brązowym lub jaśminowym.

Smacznego.
Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli
Wołowinę kroi8my w cienkie plasterki lub paski i marynujemy
Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli
Pozbawionego gniazda nasiennego ogórka kroimy i smażymy chwile na patelni
Wołowina z zielonym ogórkiem i chilli
Do przesmażonego ogórka dodajemy chilli i mięso i smażymy około 5-8 minut