2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wykwintna wielkanocna pieczeń

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bez pieczystego mięsa nie obędzie się żaden Wielkanocny stół, ta jest aromatyczna, bogata składniki, otulona szynką parmeńską i nadziewana białymi kiełbaskami to rarytas któremu trudno się oprzeć. Podawać na zimno z chrzanem lub ćwikłą

Wykwintna wielkanocna pieczeń Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wykwintna wielkanocna pieczeń

 

  • Forma o wym 11/37 cm
  • 1 kg mieszanego mięsa mielonego(indyk, łopatka)
  • 15 dag szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 5-6 cienkich białych kiełbasek
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • Kremówka do namoczenia kajzerki
  • Sól himalajska do smaku
  • Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wykwintna wielkanocna pieczeń

ETAP 1:

Wykwintna wielkanocna pieczeń
mięso mielone połączyć ze składnikami wbić jajka

Mięso mielone przełożyć do miski. Kajzerkę namoczyć w kremówce.

Cebulkę posiekać razem ze szczypiorkiem, pokroić drobno suszone pomidory, całość dodać do mięsa mielonego, wsypać suszoną żurawinę, wbić jajka, wsypać starty parmezan doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem,

ETAP 2:

Wykwintna wielkanocna pieczeń
całą masę mięsną doprawić dokładnie wyrobić na jednolitą masę

kajzerkę odcisnąć z kremówki dodać do masy całość dokładnie wyrobić.

ETAP 3:

Wykwintna wielkanocna pieczeń
formę wyłożyć folią aluminiową oraz cienkimi plastrami szynki parmeńskiej

Formę keksową wyłożyć folią aluminiową a następnie wyłożyć cienkimi plastrami szynki parmeńskiej tak aby zachodziły na siebie,

ETAP 4:

Wykwintna wielkanocna pieczeń
masę mięsną wyłożyć na szynką a następnie powciskać cienkie białe kiełbaski

wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć cienkie białe kiełbaski, przykryć resztą masy, uklepać i uformować pieczeń.

ETAP 5:

Wykwintna wielkanocna pieczeń
po upieczeniu serwować na zimno pokrojoną w grubsze plastry, życzę smacznego pieczystego!

Piec około 50-60 minut w temp 180*c. Po upieczeniu wystudzić , kroić na grubsze plastry.

Smacznego :)