dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Wytrawna karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Wygląda jak tradycyjna karpatka ale tak nie smakuje. Ciasto ptysiowe zrobiłam na bazie rosołu, a masa zrobiona jest z białego sera i ryby. Smak rewelacyjny!

Wytrawna karpatka

Składniki:

Wytrawna karpatka

 

 

  • Masa:
  • 500 g białego sera w kostce
  • 2 puszki tuńczyka
  • ewentualnie ok. 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól do smaku - ok.1 zaokrąglonej łyżeczki
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Sposób przygotowania:

Wytrawna karpatka
Ciasto: Do rondelka wlać bulion, dodać pokrojone masło. Doprowadzić do wrzenia, zdjęć z palnika, wsypać mąkę, cały czas przy tym mieszając. Ponownie wstawić na palnik, chwilę podgrzewać mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta. Odstawić do ostudzenia. Do chłodnego ciasta wbić jaka, zmiksować blenderem (nie mikserem). Wyłożyć do dwóch blaszek o wymiarach 26x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 30 minut. Ostudzić. Masa: Do miski włożyć ser, odsączony tuńczyk, zależnie od twardości sera można dodać śmietanę, przyprawy: sól, pieprz, paprykę. Wszystko razem zmiksować blenderem. Gotową masę wyłożyć na jeden blat ciasta, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć.