haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Yule log o smaku cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Yule log to polano, które podczas Bożego Narodzenia wrzucano do ognia. To francuskie ciasto, ale nie wyobrażam sobie świąt w angielskim domu bez Yule log - czekoladowo orzechowego. Ja jednak zrobiłam małą zmianę - moje polano ma smak cappuccino!

Yule log o smaku cappuccino Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Yule log o smaku cappuccino

Na biszkopt

Na krem

  • 300g masła
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 4 saszetki cappuccino
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 litr mleka

 

  • Ponadto 100 g wiśni mrożonych
  • 100 ml rumu.

 

  • Kakao do dekoracji
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Yule log o smaku cappuccino
Ciasto na roladę:

1. Schłodzone białka ubijam na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli

2. Nie przerywając ubijania dodaję po łyżce cukier

3. Teraz dodaję o jednym żółtku

4.. Przerywam miksowanie

5. Następnie dodaję mąkę zmieszana z kakao, proszkiem do pieczenia i przesianą

6. Wszystko delikatnie mieszam łopatką

7. Duża blaszkę wykładam papierem do pieczenia (łatwiej potem wyciągnąć ciasto) i smaruję olejem

8. Wylewam na blaszkę ciasto

9. Piekę w temperaturze 200 stopni około 8-10 minut (do suchego patyczka)

10. Jeszcze ciepły biszkopt wyciągam z blaszki, wkładam na folię aluminiową i zawijam

11. zostawiam do ostudzenia (można przechowywać w folii nawet 2 dni)

Krem:

1. Gotuję budynie z mąką, cukrami i kawą cappuccino na mleku, jak budyń

2. Miksuję miękkie masło

3. Dodaje po łyżce masę budyniową

4. Miksuje do uzyskania gładkiego kremu

Wiśnie zalewam rumem i pozostawiam przez chwile.

Wykonanie:

1. Rozwijam roladę i nasączam rumem pozostałym z moczenia wiśni

2. Wykładam wiśnie na roladę

3. Wykładam połowę kremu na biszkopt i ściśle go zawijam

4. Odcinam ukośnie 1/4 rolady i formuję polano

5. Całość pokrywam pozostałym kremem, rzeźbię korę, posypuję kakao i ozdabiam.

Rumowo wiśniowe cappuccino! Nie oprzesz się!!!
Yule log o smaku cappuccino
Kombinacja smaków: cappuccino, romowo- wiśniowego i kakao jest wyjątkowa
Yule log o smaku cappuccino
Najpierw ubijamy białak na sztywno, a na końcu delikatnie mieszamy z maką
Yule log o smaku cappuccino
Jeszcze ciepłe ciasto zawijamy w folię i pozostawiamy do wystygnięcia
Yule log o smaku cappuccino
Biszkopt nasaczamy rumem i obkładamy wiśniami
Yule log o smaku cappuccino
Po zwinięciu rolady z kremem, formujemy yule log.