marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Zakąski śledziowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śledzie wyjąć ze słoika,osączyć i przelać zimną wodą.Pokroić w kawałki lub zwinąć w koreczki,paprykę tak samo przyrządzić.Podawać z jajami.

Zakąski śledziowe.

Składniki:

Zakąski śledziowe.

 

  • 1 średni słoik śledzi w occie,
  • 2 jajka na twardo,
  • majonez kielecki,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 15 dag.papryki marynowanej,
  • kilka małych szalotek marynowanych.

Sposób przygotowania:

Zakąski śledziowe.
Śledzie wyjąć ze słoika,osączyć na sitku oraz przelać zimną wo-
-dą,aby zmyć ostry zapach octu.Z papryką zrobić to samo i pokroić ją i śledzie lub też zwinąć je w ruloniki.Jajka ugotować na
twardo,przelać skorupki zimną wodą,przed obraniem ich.Po obraniu jaj,przekroić na wzdłuż i na ćwiartki,rozmieścić w szklanych kokilkach na zakąski lub na talerzu z przegródkami.Ob-
-łożyć małymi szalotkami dookoła.Pokrojone na ćwiartki jajka ob-
-lać majonezem i posypać kaparami.Wszystko to podawać z kie-
-liszkiem wódki i pieczywem.