kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyni i kakao oraz płatków czekoladowych. Pyszne i małe bułeczki w sam raz na śniadanie. Polecam.

Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe

Na ciasto dyniowe :

Ciasto czekoladowe :

  • 1 szklanka płatków czekoladowych
  • 11 łyżek ciepłego mleka
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka z czubkiem suchych drożdży
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżki mąki

Ponadto :

  • blaszka - do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Ciasto dyniowe : wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, ugniatamy aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto czekoladowe : płatki czekoladowe miksujemy na pył. Do mleka wsypujemy zmielone płatki, kakao i dokładnie mieszamy. Do miski wkładamy pozostałe składniki i wlewamy masę czekoladową, mieszamy i ugniatamy aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dolewamy trochę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Ciasto dyniowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm. To samo robimy z ciastem czekoladowym. Ciasto czekoladowe układamy na cieście dyniowym i wałkujemy aby warstwy przylepiły się do siebie.

Ciasto zwijamy i kroimy ostrym nożem na małe bułeczki ( 2 - 3 cm ). Zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 - 20 minut. Bułeczki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Płatki czekoladowe wsypujemy do pojemnika i mielimy.
Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Masę czekoladową dodajemy do pozostałych składników.
Zakręcone bułeczki drożdżowe dyniowo - kakaowe
Zwinięte ciasto kroimy na małe kilku centymetrowe bułeczki.