cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Zapiekane krążki cukinii z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krążki cukinii zapiekane z serem, salami oraz domowym ketchupem. Doskonały przepis na ciepłą przekąskę w kilka minut.

Zapiekane krążki cukinii z dodatkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane krążki cukinii z dodatkami

 

  • 1 średnia
  • ok. 100 ml ketchupu domowej roboty
  • 1 kulka mozzarelli z zalewy
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • 3 plastry salami
  • suszona bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane krążki cukinii z dodatkami
1. Cukinię umyj i pokrój w plastry o grubości 1.5 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posyp odrobiną soli i pieprzu.

2. Krążki posmaruj domowym ketchupem (jeśli go nie posiadasz, dobra będzie np. passata pomidorowa.

3. Cukinię posyp suszoną bazylią lub innymi ziołami, które lubisz. Na to wyłóż ser mozzarella (wcześniej odciśnij go z zalewy i pokrój) oraz kawałki salami.

4. Wszystkie krążki posyp startym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 7 minut, następnie podpiekaj przez kolejne 5 minut tylko z góry.
Zapiekane krążki cukinii z dodatkami
Krążki cukinii układamy na papierze do pieczenia i posypujemy solą i pieprzem
Zapiekane krążki cukinii z dodatkami
Cukinię smarujemy ketchupem domowej roboty lub passatą pomidorową, układamy ser mozzarella
Zapiekane krążki cukinii z dodatkami
Układamy salami pokrojone w kostkę, posypujemy tartą bazylią