bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: "Z Berniką przez kuchnie świata"

Zapiekane tortille z chilli con care

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zapiekane tortille jako sposób na meksykański niedzielny obiad.

Zapiekane tortille z chilli con care

Składniki:

Zapiekane tortille z chilli con care

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • placki tortilla
  • puszka kukurydzy
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • czerwona papryka
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka przyprawa kmin rzymski (kumin) w proszku
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mielonej wołowiny
  • ser zółty

 

Sposób przygotowania:

Zapiekane tortille z chilli con care
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebule drobno posiekane, dodajemy czosnek drobno posiekany, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażymy przez minutę. Dodajemy mięso, mieszając smażymy. Dodajemy pomidory z zalewą i passate. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą oraz pieprzem oraz 1/2 łyzeczki przyprawy meksykańskiej. Smażymy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy kulkurydzę i chwilę razem smażymy. Mozna uzyc gotowej salsy i dodać do sosu. Ser zółty scieramy na tarte. Na placki tortilli nakładamy czesc farszu, posypujemy serem, zwijamy w rulon i układamy w formie do zapiekania ktor awczesniej jest wysmarowana oliwą. Posypujemy gotowe rulony serem zóltym i odrobina sosu i zapiekamy w piekarniku na 180st. przez ok 8-10 minut. Podajemy najlepiej z meksykańskim piwem:)