Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Zapiekanka ryżowa z mielonym i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszna zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym i papryką. Doskonały obiad dla dwóch osób.

Zapiekanka ryżowa z mielonym i papryką

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z mielonym i papryką

 

  • torebka ryżu (100 g)
  • 250 - 300 g mięsa mielonego
  • mała cebula
  • pół papryki czerwonej
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki śmietany (10-12%)
  • odrobina żółtego sera
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • chili
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z mielonym i papryką
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso podsmażamy na patelni, aż zacznie się rumienić. Potem dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy dalej, aż cebulka się zeszkli, mieszając często. Na koniec przyprawiamy mięso chili, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia przekładamy zawartość patelni, odcedzony ryż, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Całość mieszamy dokładnie z 2 łyżkami śmietany. Na wierzchu posypujemy warstewką startego lub drobno posiekanego sera żółtego. Wszystko zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówce ok 5 minutek. SMACZNEGO!