kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Zapiekanka ryżowa z przecierem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekankę ryżową z przecierem śliwkowym można podawać jako deser lub danie kolacyjne.

Zapiekanka ryżowa z przecierem śliwkowym

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z przecierem śliwkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z przecierem śliwkowym
Śliwki wydrylować i namoczyć, by szybciej się ugotowały. Ugotować w wodzie, w której się moczyły, przetrzeć, dodac cukier, zagotować. Zagotować wodę z cukrem i cynamonem, wsypać ryż, zamieszać, zagotować, przykryć i zostawić na małym ogniu. Gdy woda wsiąknie, dodać gorące mleko, trochę masła, zamieszać i wstawić do piekarnika pod przykryciem i wypiec. Pozostałe masło utrzeć z żółtkami i wymieszać z ryżem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszac z ryżem. Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ryż i zapiec w piekarniku. Podawać na półmisku z przecierem ze śliwek w osobnym naczyniu.