Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do zapiekanki najlepiej wykorzystać mieloną karkówkę albo łopatkę wieprzową. Te mięsa są dość soczyste i nie wysychają podczas smażenia.

Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek
Zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać plasterki pieczarek i przesmażyć nie rumieniąc, po czym odparować.

Na suchej patelni przesmażyć mieloną wieprzowinę. Do ugotowanego makaronu dodać pieczarki z cebulą, mięso i starty grubo żółty ser. Wymieszać z posiekaną zieleniną.

Roztrzepać z przyprawami jajka, zalać makaron.

Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grube plasterki. Ułożyć składniki do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą - ugnieść, a wierzch obłożyć plastrami pomidorów. Naczynie nakryć pokrywką lub alu-folią.

Zapiekać 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C - na kilkanaście minut przed zakończeniem odkryć i lekko zrumienić wierzch.
Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek
Przesmażone mięso i pieczarki wymieszać z serem.
Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek
Dodać posiekaną zieleninę i zalać jajkami.
Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek
Przełożyć składniki do naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i pieczarek
Zapiec w gorącym piekarniku i pod koniec zrumienić.