beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zapiekanka ziemniaczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • pół kilo ziemniaków,
  • 20 dag kiełbasy,
  • 20 dag porów,
  • 2  cebule,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 10 dag ostrego sera żółtego,
  • tłuszcz do smarowania formy,
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki umyć, ugotować w  łupinach, odcedzić, ostudzić , obrać i  pokroić w  plasterki. Pory obrać, umyć, odciąć część białą i  pokroić w  krążki. Kiełbasę i  cebulę również pokroić w  kostkę. Cebulę podsmażyć. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć w  następującej kolejności: warstwę ziemniaków, połowę kiełbasy, pory, drugą warstwę ziemniaków, pozostałą kiełbasę zmieszaną z  podsmażoną cebulą i  startym serem żółtym. Całość zalać śmietaną i  zapiec w  gorącym piekarniku.